Eva (33) vertelt: ‘Al tijden had ik last van buikklachten. Ontzettend irritant: ze kwamen opspelen op de meest onhandige momenten. Tijdens een work-out in de sportschool bijvoorbeeld, of als ik een date of een sollicitatiegesprek had. Maar ook als ik een rustig avondje voor mezelf op de bank had gepland. Niet alleen ging ik gebukt onder de pijn in mijn buik – die voelde ik elke dag, en liep soms helemaal tot mijn onderrug. Ook had ik een moeizame stoelgang, hield mijn lichaam soms een concert met allemaal rommelende geluiden en had ik ook last van gasvorming. Heel charmant.’
Buikpijn
‘Omdat ik mijn klachten beu was, stapte ik naar de dokter. Die kon niets vinden, maar gaf me wel een medicinaal, bitter smakend drankje mee voor naar huis. Aanvankelijk leek dit middeltje te helpen, al bleef ik het wel vies vinden. Maar na twee dagen beterschap, waren mijn klachten weer in volle glorie terug. Dit was het moment dat ik besloot te stappen naar Xandra. Zij had een vriendin van mij goed geholpen bij het afkomen van haar migraine, en daarom had ik het volste vertrouwen in haar.’
De voedingsexpert aan het woord: Xandra Stokkel
Helaas: Eva is lang niet de enige die last heeft van buikpijn en darmklachten. Ik heb véél mensen in mijn praktijk die zich bij mij melden met darmklachten als buikpijn, diarree, gasvorming of verstopping. De sleutel tot een gezonde buik is de juiste voeding. Vooral het zorgen voor voldoende vezels is belangrijk. En gelukkig zijn vezelrijke producten heel lekker! Denk bijvoorbeeld aan quinoa en havermout, maar ook aan producten als peulvruchten, groente, fruit, noten en zaden. Een bijkomend voordeel aan het eten van genoeg vezels is trouwens dat je langer verzadigd blijft. Hiermee voorkom je dat je snel weer trek krijgt, met name in ongezonde dingen. Zo blijf je dus ook nog mooi op gewicht ook.
In veel gevallen houden klachten en problemen verband met voeding.
Maar er is meer nodig!
Verder is het belangrijk dat je genoeg beweegt en genoeg vocht drinkt. Zorg dat je minstens 1,5 liter vers water binnenkrijgt. Pak ook eens vaker de fiets in plaats van de auto of maak langere rondjes als je de hond aan het uitlaten bent. Verder kunnen stress en een slaapgebrek ook belangrijke factoren zijn voor darmproblemen. Als je gezond eet en drinkt, maar totaal niet beweegt, veel stress hebt en slecht slaapt, dan ben je nog nergens. Dit was bijvoorbeeld bij Eva het geval: zij vond het lastig om met stress om te gaan, én kwam niet elke dag aan genoeg lichaamsbeweging. Dit hebben wij dus ook aangepakt in de coaching, onder andere met behulp van Sensi-Therapie. Laatst zag ik Eva overigens weer. Opgewekt vertelde ze me dat haar stresslevel gedaald is, dat ze lekker aan het hardlopen is én nog beter: dat zij veel minder darmklachten heeft. Ze hoeft zich nooit meer te generen voor rommelende geluiden of vieze drankjes te drinken, én heeft ook geen pijn meer. Wat een winst!
Veel voorkomende darmklachten
Als de balans in je darmen niet goed is, kun je last krijgen van de volgende klachten:
- obstipatie (ook wel: verstopping of constipatie)
- diarree
- opgeblazen gevoel
- valse aandrang
- winderigheid
- buikpijn
Voor jou!
Heb jij net als Eva darmklachten, of last van andere lichamelijke of psychologische problemen? In veel gevallen houden klachten en problemen verband met voeding. Ik kan je een advies geven over wat er nodig is om je weer beter te voelen. Vanuit mijn holistische visie kijk ik naar de drie-eenheid lichaam, geest en ziel, en verenig ik het spirituele ook in het gebied van voeding en leefstijl. Om jou goed te kunnen helpen, ga ik uitgebreid met je in gesprek. Daarna ontvang je van mij een uitgebreid, op maat gemaakt voedings- en leefstijladvies, waarmee je je binnen korte tijd weer stukken beter gaat voelen!